Tips voor de perfecte lengte van webteksten

De lengte van webteksten is een onderwerp in een groot grijs gebied. Teksten met veel woorden zouden belangrijk zijn voor je SEO terwijl je ook moet zorgen dat je lezers niet afschrikt met lange lappen tekst. Te lange teksten zijn snel overweldigend, en te korte teksten bieden mogelijk niet genoeg informatie. Daarom is vooral de perfecte balans belangrijk om een effectieve online aanwezigheid te creëren die lezers aantrekt zonder ze te overladen.

In dit artikel houden we een aantal belangrijke factoren tegen het licht zoals doelgroep, inhoudstype, het doel van de content en de lay-out. Deze spelen allemaal mee in het bepalen van de perfecte lengte voor webteksten, voor zover perfect bestaat natuurlijk. Veel leesplezier!

Wat zijn webteksten?

Webteksten zijn teksten specifiek geschreven voor het internet en vormen een belangrijk onderdeel van vrijwel alle websites. Deze teksten variëren in vorm en doel, zoals kopteksten, platte tekst en hypertekst, waarbij de laatste links bevat naar andere webpagina’s of bestanden. Goede webteksten moeten leesbaar zijn en voldoen aan een aantal richtlijnen zoals structuur, lengte, lettertype en grootte voor een optimale visuele aantrekkelijkheid.

Het belang van de lengte van webteksten

Effectief online aanwezig zijn is enorm belangrijk in het digitale tijdperk. Aansprekende en informatieve website-inhoud wat goed presteert speelt hierbij een grote rol om een breed publiek te bereiken. Het bepalen van de juiste lengte voor webteksten is hierbij één van de sleutelfactoren.

Factoren voor het bepalen van de perfecte lengte

Verschillende factoren spelen een rol voor de perfecte lengte van jouw webteksten, dit zijn:

  • Doelgroep: Door je doelgroep goed te kennen kun je de benodigde informatiediepte bepalen. Hoe lang is bijvoorbeeld de aandachtsspanne en naar welke vorm van informatie is jouw doelgroep precies op zoek?
  • Inhoudstype: Sommige onderwerpen vereisen meer uitgebreide informatie dan andere. Long-read artikelen kunnen heel waardevol zijn als het onderwerp dit toelaat, maar voor hetzelfde geldt wordt het een lang en boring verhaal.
  • Doel en lay-out: De balans tussen inhoud en lay-out beïnvloedt de gebruikerservaring op de websitepagina. Hou hier dus rekening mee als je de webpagina gaat “designen”.

Vuistregel voor webteksten

Een algemene regel is dat webteksten 10 tot 20 procent van de totale paginagrootte moeten beslaan. Dit houdt in dat teksten die meer dan 20% van de pagina innemen al snel te lang zijn, terwijl teksten onder 10% te kort kunnen zijn. Deze regel houdt rekening met de beperkte tijd die bezoekers op een pagina willen spenderen, oké dit is wel afhankelijk van het onderwerp.

Tip

Merk je dat je bezoekers op bepaalde pagina’s snel afhaken? Dan kun je deze optimaliseren door teksten beknopter te maken, onnodige woorden te schrappen en visuele elementen zoals afbeeldingen en grafieken toe te voegen.

Tips voor het schrijven van effectieve webteksten

Hier komt ie, zonder lange inleiding, een simpel lijstje met tips:

  1. Wees beknopt en direct, maar zorg dat je voldoende informatie biedt.
  2. Voorkom het gebruik van overbodige en te technische woorden en termen.
  3. Blijf dicht bij het onderwerp.
  4. Gebruik opsommingstekens en andere opmaaktechnieken voor leesbaarheid.
  5. Verdeel lange paragrafen in kleinere, logische delen.
  6. Ondersteun de tekst met visuele elementen.

Voorbeelden van effectieve webteksten

Door succesvolle websites te observeren kun je goed beeld krijgen van hoe effectieve webteksten eruit zien. Visualisatie noemen we dat. Websites die ik echt heel goed vindt zijn bijvoorbeeld:

Zonder één op één te kopiëren surf ik altijd veel online om inspiratie op te doen voor nieuwe projecten. Hierbij kijk ik vooral naar de overall indruk van het lay-out, en het gebruik van kleuren en de balans tussen tekst en visuele elementen.

Conclusie

De perfecte lengte voor webteksten hangt af van verschillende factoren, zoals doelgroep en inhoudstype, en het moet tussen 10 en 20 procent van de totale pagina beslaan. Als je deze richtlijnen volgt, kun je aantrekkelijke en effectieve webteksten creëren waar je lezers blij van worden.

Voor meer tips en ondersteuning bij het schrijven van webteksten, bied ik graag mijn diensten aan. Neem gerust contact op en ontdek meer nuttige informatie in mijn andere blogs. Succes met schrijven en het creëren van supersterke webteksten!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *