Je website laten beheren maakt het online leven leuker
Als je een website hebt en het technisch onderhoud en beheer zelf doet, dan weet je waarschijnlijk maar al te goed hoeveel tijd en energie hierin gaat zitten. Het regelmatig bijwerken van de inhoud, het controleren van de prestaties en het oplossen van technische problemen levert ongemerkt toch best wat werk op. Gelukkig is er een oplossing die je online leven een stuk leuker kan maken: het uitbesteden van het beheer van je website aan een professional.
In dit blogartikel ga ik je leren wat websitebeheer inhoudt, wat de belangrijkste taken zijn en wat het uitbesteden van websitebeheer aan een professional je gaat opleveren. Veel leesplezier!
Wat houdt websitebeheer in?
Websitebeheer verwijst naar het proces van het up-to-date houden van een website. Hierbij wordt vaak vooral gedacht aan het technisch onderhoud en ondanks dat dit klopt is het er slechts een onderdeel van. Websitebeheer is een breed pakket met verschillende taken en verantwoordelijkheden die ervoor zorgen dat je website goed functioneert en aantrekkelijk blijft voor bezoekers.
Het is belangrijk om het bouwen van een website en het beheren ervan los te zien van elkaar, dit zijn twee verschillende processen. In feite begint websitebeheer op het moment dat je websitebouwer zijn werk heeft afgerond en de website gelanceerd is.
Het verschil tussen websitebeheer voor websites en webshops
Structureel websitebeheer is belangrijk voor zowel websites als webshops. Voor de meeste mensen zit er geen verschil tussen een website en een webshop, voor een websitebeheerder zijn de verschillen er zeker wel. Voor webshops zijn er een aantal specifieke taken en vereisten die je bij een website niet hebt. Denk hierbij aan voorraadbeheer, het systeem van orderverwerking en betalingsintegraties.
Een professionele websitebeheerder kan je helpen bij het beheren van je webshop. Ideaal, want dan kun jij je concentreren op de klantenservice en het laten groeien van je bedrijf. Door het bijwerken van productinformatie, zorgen dat de status van voorraden altijd goed getoond wordt en het up-to-date houden van betalingssystemen en andere plugins zorgt een websitebeheerder dat shop er altijd tiptop verzorgd bij staat.
Hoewel de basisprincipes van websitebeheer hetzelfde zijn voor zowel websites als webshops, zijn er enkele verschillen in de specifieke taken. Als je op zoek gaat naar een websitebeheerder voor je webshop dan is het belangrijk om iemand te vinden die ervaring heeft met het beheren van webshops en bekend is met de unieke uitdagingen in de snel ontwikkelende e-commerce.
De taken van een websitebeheerder
Een websitebeheerder heeft verschillende taken en verantwoordelijkheden om ervoor te zorgen dat je website optimaal presteert. Hier zijn enkele van de belangrijkste taken van een websitebeheerder:
Plaatsen, publiceren en bijwerken van website-inhoud
Een websitebeheerder zorgt ervoor dat de inhoud van je website, oftewel de content altijd up-to-date is. Bijvoorbeeld door het aanmaken van nieuwe pagina’s en content, bestaande inhoud bijwerken en afbeeldingen of video’s toevoegen.
Webpagina’s en inhoud optimaliseren voor zoekmachines (SEO)
Een websitebeheerder is verantwoordelijk voor het optimaliseren van je website voor zoekmachines. Daarbij horen taken als een zoekwoordonderzoek doen, metagegevens optimaliseren en interne en externe links verkrijgen en toevoegen om je website beter vindbaar te maken in zoekresultaten.
Beheren van plugins en beveiligingsupdates
Een websitebeheerder is verantwoordelijk voor het installeren van beveiligingsupdates en patches om ervoor te zorgen dat je website beschermd is tegen hackers, malware en andere indringers van buitenaf. Ook het beheren, updaten of verwijderen van plugins of apps hoort bij de taken.
Oplossen van technische problemen
Als er technische problemen optreden, zoals foutmeldingen of serverproblemen, kan een websitebeheerder deze snel en efficiënt oplossen.
Controleren van websiteprestaties
Een websitebeheerder houdt de prestaties van je website in de gaten. De belangrijkste aandachtspunten zijn laadtijd van pagina’s, responsiviteit en gebruikerservaring. Door dit goed in de gaten te houden kunnen op tijd optimalisaties doorgevoerd worden om de prestaties te verbeteren.
De voordelen van je website laten beheren
Het uitbesteden van je websitebeheer aan een professionele websitebeheerder biedt absoluut voordelen. Mijn ervaring is dat de meeste drukke ondernemers die het beheer van hun website in eigen hand willen houden, dit in de praktijk zelden of nooit doen. Zonder je direct over de streep te willen duwen ga ik een aantal voordelen op een rijtje zetten, daarna is het de knoop doorhakken helemaal aan jou.
- Je website is altijd actueel: Daardoor biedt je een frisse, soepel werkende website aan je publiek met actuele en relevante inhoud en informatie.
- Je bespaard tijd: Als ondernemer heb je vaak al meer dan genoeg te doen, en het beheren van je website kost nou eenmaal tijd. Als je websitebeheer door een professional wordt gedaan, kun jij je concentreren op de kernactiviteiten van je bedrijf.
- Je website gaat beter presteren: Een websitebeheerder is op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van websitebeheer en SEO, hierdoor zullen de prestaties van je website blijven verbeteren.
- Advies over nieuwe functionaliteiten: Wil je een chatfunctie, een speciaal inschrijfformulier of een een kennisbank op je website? Een slimme websitebeheerder weet precies welke plugin, app of andere tool het best past bij jouw wens.
- Technische problemen wordt snel opgelost: Of het nu gaat om een foutmelding, een gehackte website of een trage laadsnelheid, een websitebeheerder kan snel en efficiënt technische problemen oplossen zodat je website snel weer operationeel is.
- Bonusvoordeel: Als je geluk hebt is jouw websitebeheerder ook goed in webteksten schrijven. Dan vang je twee vliegen in één klap!
Belangrijke aandachtspunten bij het uitbesteden van websitebeheer
Naast de voordelen wil ik ook graag een aantal aandachtpunten met je delen zodat je goed weet waar je op moet letten als je op pad gaat om jouw ideale websitebeheerder te vinden.
Veiligheid en gegevensbescherming
Een veilige website en de bescherming van gevoelige gegevens, zowel die van jou als die van je websitegebruikers, zijn van het groot belang. Een websitebeheerder neemt de verantwoordelijkheid om de veiligheid van je website te waarborgen voor alle partijen. Bijvoorbeeld door het uitvoeren van beveiligingsmaatregelen, zoals regelmatige back-ups, de zorg voor geldige SSL-certificaten en bescherming tegen hackers, malware en andere ongenode gasten.
Het is daarom belangrijk om samen te werken met een websitebeheerder die ervaring heeft met websitebeveiliging, privacywetgeving en die op de hoogte is van de nieuwste beveiligingstrends en -technieken. Op deze manier kun je er gerust op zijn dat je website veilig is en dat gevoelige gegevens van jezelf en je gebruikers beschermd zijn.
Ondersteuning en rapportage
De ideale websitebeheerder gaat een stapje verder dan alleen het beheren van je website. Denk hierbij aan het bieden van ondersteuning aan jou als website eigenaar in de vorm van beantwoorden van vragen, eventuele problemen oplossen en je te adviseren over mogelijke verbeteringen.
Daarnaast is regelmatige rapportage zeker een pre. Als je van je websitebeheerder regelmatig een rapport krijgt waarin de prestaties maar ook de eventueel voorgevallen problemen staan dan biedt dit de mogelijkheid om in te spelen op positieve en negatieve ontwikkelingen. Periodieke rapporten geven je inzicht in de websiteprestaties en stellen je in staat om trends in een vroegtijdig stadium te signaleren.
Kosten van je website laten beheren
De kosten van websitebeheer kunnen variëren op basis van verschillende factoren. Hierbij speelt vooral de omvang van de website de grootste rol. Daar komt bij het gewenste serviceniveau en hoeveel tijd er nodig is om de gewenste taken uit te voeren. Sommige websitebeheerders bieden pakketten aan met vaste prijzen per maand, terwijl anderen liever een uurtarief hanteren.
Het vinden van een professionele websitebeheerder
Het vinden van een betrouwbare en ervaren websitebeheerder kan een uitdaging zijn, zeker als je een heel specifiek wensenpakket hebt. Dit neemt niet weg dat het zeker de moeite waard is om de tijd te nemen voor het vinden van de juiste professional. Voor we gaan afronden heb ik een paar tips voor je die je kunnen helpen bij het vinden van jouw ideale websitebeheerder.
- Zoek naar een professional met relevante ervaring: Kies een websitebeheerder die ervaring heeft met soortgelijke websites als die van jou. Ze zullen bekend zijn met de mogelijke uitdagingen en de vereisten die daarbij komen kijken.
- Ervaring met jouw branche is een pre: Veel branches verschillen op details van elkaar, dit zie je aan websites vaak terug. Dit heeft invloed op zowel op de inhoud als de functionaliteiten van de website. Kennis van en ervaring met branchespecifieke wensen draagt bij aan soepel en efficiënt websitebeheer.
- Leg afspraken over communicatie en verwachtingen vast: Zorg ervoor dat je duidelijke communicatiekanalen en verwachtingen vaststelt voordat je samenwerkt met een websitebeheerder. Dit gaat om zaken als de frequentie van uitvoering, updates en rapportage, beschikbaarheid voor vragen en eventuele speciale vereisten die je hebt.
Conclusie
Wist jij voor het lezen van dit artikel al dat websitebeheer best een omvangrijke taak is? Geen punt als je als je antwoord nee is hoor, het beheer van de zakelijke website is voor heel veel ondernemers en bedrijven een ondergeschoven kindje. En hoe jammer is dat? Zeker nu je weet dat het verslonzen van je website enorm ten koste gaat van je online prestaties.
Natuurlijk ga ik als websitebeheerder zeggen dat de conclusie is dat het uitbesteden van je websitebeheer het beste idee is. Zie je het nut er nog niet van in of twijfel je? Ik zeg tijd voor een kop koffie. Bedankt voor het lezen!